(+34) 930 08 94 53 info@abc4events.es

Les dones en el sector turístic

Fuente: Pexels 

Cada cop més la societat evoluciona cap a la igualtat laboral entre homes i dones. Encara ens queda molt camí per recórrer, però podem veure com en molts sectors la presència laboral femenina creix cada cop més. En concret, en el sector turístic les dones representen entre el 60% i el 70% dels treballadors. No obstant això, tot i ser la majoria d’aquest sector, només un 25% d’aquestes dones ocupa una posició de lideratge, és a dir, només un terç de les posicions d’alta responsabilitat a la indústria turística global són dirigits per dones. De fet, segons Hosteltur, només un 5% de les dones arriba a dirigir una cadena hotelera, mentre que només el 13% arriben a ser directores d’un hotel de 5 estrelles. Això és encara més impactant quan els números ens indiquen que cada any hi ha una majoria de dones que es graduen en el grau en Turisme.

Però, per què passa això?

Molts estudis afirmen que els estereotips de gènere o la dificultat de conciliar la vida laboral amb la família influeixen a fer que el nombre de dones dins de les directives sigui escàs. La majoria de les parelles donen prioritat a la carrera de l’home, ja que les expectatives que hi ha sobre els gèneres encara tenen molt pes. La principal càrrega sobre la família i la llar segueix recaient en les dones, a més, la maternitat sol coincidir amb els anys més importants per al desenvolupament professional.

Fuente: Pexels

Altres vegades són les mateixes dones les que s’autoexclouen, ja que prefereixen llocs de treball que els permetin compaginar la vida laboral amb la personal i tenen menys interès en els càrrecs de gran responsabilitat. En referència a això, la doctora en Psicologia Social, M. Àngels Viladot, afirma que hi ha diverses raons per les quals les dones eviten el lideratge: «Pensar que no són prou adequades perquè ja coneixen els prejudicis cap a les dones o perquè no hi estan prou interessades, ja que tenen altes preferències». La doctora emfatitza en què, sovint, la cultura competitiva que predomina a les empreses és un fre perquè les dones liderin l’equip. «Les dones, generalment, busquen maneres d’actuar comunes, en grups petits i amb vincles íntims, i eviten relacionar-se amb grups masculins de poder, ja que competir no encaixa amb les característiques assignades al seu gènere», afirma Viladot.

Fuente: Pexels

Sostre de vidre

A més, les dones han de lluitar contra l’anomenat “sostre de vidre”, una barrera que dificulta que arribin a llocs de treballs més alts i amb la visió masclista del que ha de ser un líder, ja que es tendeix a exigir més quan són elles les que arriben a alts càrrecs o a posicions dins la directiva valorant-les menys.
Tot i això, hi ha llum al final del túnel i, per sort, la societat ha avançat cada cop més en aquest aspecte. Per a Viladot, aquests rols i expectatives de gènere canviarien si tant els pares com les mares tinguessin la mateixa cura dels seus fills i filles. La psicòloga social assegura que, millorant les baixes de paternitat i vetllant per la igualtat en els processos de selecció i ascens a les empreses, «un nombre reduït de dones sentiria que ha d’escollir entre la maternitat i la vida professional superior; les mares no estarien tan sobrecarregades pel conflicte família-feina i podrien anar desapareixent, de mica en mica, els estereotips que restringeixen les carreres professionals de les mares».

Fuente: Pexels

Politours ABC4events

1. Rellena el formulario.

2. Pide un presupuesto en Politours aquí.

3. Una vez recibas el presupuesto en formato PDF o por email de Politours ponte en contacto con nosotros para terminar el trámite:

     - Llámanos al +34 930 08 94 53

     - O bien escríbenos en info@abc4events.es.

Cerrar ventana